Tα υψηλής ποιότητας αρχεία WAV και FLAC (όπως και τα AIFF και ALAC της Apple), μπορεί να άρχισαν να εξαπλώνονται από τους μουσικόφιλους ακροατές όντας λάτρεις του ποιοτικού ήχου, αλλά έχουν μπει για τα καλά και στην καθημερινότητα του DJ τα τελευταία χρόνια.
Είναι πολύ σημαντικό για εμάς τους DJs να έχουμε στη διάθεση μας “ετοιμοπόλεμες” playlists, με τα tracks που πραγματικά χρειαζόμαστε και έχουμε ξεχωρίσει από τα χιλιάδες που κατεβάσαμε ή μετατρέψαμε από τα CDs και τους δίσκους μας.
Καθώς και να μπορούμε παράλληλα να απολαμβάνουμε τη ψηφιακή μας δισκοθήκη στο σπίτι ως μουσικόφιλοι, όπως και να αντλούμε από αυτήν νέα tracks για τις playlists μας. Για αυτούς τους λόγους θα αναλύσουμε όλα τα απαραίτητα βήματα για την καλύτερη δυνατή οργάνωση της ψηφιακής μας μουσικής, κάνοντας την αρχή με τα δύο πρώτα στάδια, το διαχωρισμό και τη δομή.
Το πρώτο βήμα σχετικά με την οργάνωση της ψηφιακής μουσικής, είναι ο διαχωρισμός της έννοιας “ψηφιακή δισκοθήκη” από την έννοια “playlists”. Ο διαχωρισμός αυτός είναι ακριβώς ο αντίστοιχος με το διαχωρισμό των ραφιών με τους χιλιάδες δίσκους και CDs που έχουμε στο σπίτι μας, από τις βαλίτσες με τα 100-200 δισκάκια που θα επιλέξουμε για να παίξουμε στα DJ sets μας. Όπως λοιπόν δεν γίνεται να πάρουμε όλη τη δισκοθήκη του σπιτιού μαζί μας, έτσι ακριβώς διαχωρίζουμε την ψηφιακή δισκοθήκη που συλλέγουμε τόσα χρόνια, από τις playlists που έχουμε φτιάξει για τα DJ sets μας.
”Καλησπέρα και συγγνώμη για την ενόχληση. Εδώ και κάποιο καιρό έχω ξεκινήσει να μιξάρω και προσπαθώ να μάθω και να γράφω μουσική. Έχω έναν γνωστό μου που σπουδάζει ηχοληψία / μουσική τεχνολογία στην τάδε σχολή και έχει κάνει και σεμινάρια djing. Μου είπε πως έχει μάθει πολλά. Αξίζει να γραφτώ και εγώ ή είναι πεταμένα λεφτά; Mπορώ να γίνω επαγγελματίας dj και producer αν ασχοληθώ μόνος μου;”